HTML

NetHarsona

A Kürt Akadémia NET-WORKS képzéséről a hallgatóktól és minden ami a Közösségi Médiával kapcsolatos. ( Facebook / Twitter / Linkedin / … )

Friss topikok

 • Bánki Tamás | DrLinkedin.hu: Bár a fentiekkel minddel egyetértek, de az nem tudom, hogy miért ilyen nem szép Linkedin URL-je va... (2012.02.23. 20:04) A messziről jött ember
 • Bánki Tamás | DrLinkedin.hu: @Boribaba: Szerintem lesz nekem még 30 bejegyzésem, ami lenyomja ezt. (2012.01.23. 19:31) Kabátlopásba keveredtem
 • Repus: Nagyon tetszik a "netharsona" név! Jó választás! (2011.12.09. 21:40) Bevezetés

Költözünk!

2012.04.17. 11:58 kicsipuma

Kedves Követők, akik izgatottan várjátok a második csoport beszámolóit!

A helyzet az, hogy átköltöztünk IDE.

Gyertek, olvassatok, szóljatok hozzá: nem tűntünk el, csak átalakultunk.
 

Várunk titeket szeretettel!
 

Szólj hozzá!

Címkék: blog költözés új kürt akadémia

Az üzenet Én vagyok

2012.02.26. 16:41 einstein74

Fehér Katalin

Az üzenet Én vagyok

A címet magamtól loptam (legyen itt kapcsolódás egy másik lopási esetre a blogon, bár csak a "lopás" szó ürügyén, lásd kabátlopás blogbejegyzés). Ezzel a címmel egy McLuhan-konferencián próbáltam gondolatokat ébreszteni a résztvevők fejében. A téma erőteljesen szivárog nemzetközi irányból, s itthon is megtalálja lassan a helyét. Most pedig elvileg a Kürt Networks képzésének blogjában is.

És honnan is indul a történet. Egy McLuhan nevű kanadai médiatudós, aki a hatvanas években már megálmodta a globális falut, egy egyszerű egyenlettel nemcsak beírta magát a médiatörténetbe, hanem olyan mennyiségű hivatkozást is értelmezést generált, amire a társadalomtudományban kevesen képesek.

Mi is ez az egyenlet? Hogyan lehet médiára egyenletet írni? Hát így:

„a média maga az üzenet” (medium is the message).

Olyan mondat ez, amit jó ízlelgetni, átgondolni. Mikor tanítom ezt az egy mondatot (igen hálás dolog összetettsége okán), mindig újabb és újabb, aktuális és friss példák jutnak eszembe.

Újmédia-kutatóként és egy nemzetközi McLuhan Emlékkonferenciára készülve elgondolkoztam. Gyanítottam, hogy az egyenletről sok szó esik majd, ahogyan annak hivatkozásairól, és a hivatkozások hivatkozásairól is (aki látta a Bryan életét, egy másik képlet szerint folytathatja). Ez már a kutatóknál alapprotokoll, sokszor csak kapkodom a fejem, mennyire.

 Maradtam a „lecsupaszításnál”. Az egyenletre magára koncentráltam. És az új médiára. „Redesign” – gondoltam. Az egyenletben ki kell cserélni valamit. Kivettem a médiát és a helyére tettem az Én-t.

„Az üzenet Én vagyok” (The Message Is Me)

Az Én a webre költözött. Ha valaki nincs online, felmerül, hogy nem is létezik. S a kérdés, van-e olyan személy, aki egyáltalán nem lelhető fel online. Ki az, aki saját döntéssel marad háttérben és ki az, akinek például a munkaadója szabályozza.

A Me 1.0 még mindössze adat volt vagy szöveges üzenetsorok lenyomatában létezett, az azonosíthatóságot meghagyták maguknak az online megjelenő vállalatok, intézmények, márkák, az első bloggerek. Korábban a nicknevek, az anonimitás, a kísérletezés és voyerizmus jellemezte a webet. A dinamikus bővüléssel és a szolgáltatások átalakulásával a láthatóság és nevesítés, a kereshetőség és megtalálhatóság jelent meg. Kirajzolódott a digitális identitás, melynek lenyomatai „örökre” a merev lemezen maradnak.

A weben élünk, alkotunk, itt tudunk megfigyelni és itt figyelmek meg mások. Nem feltétlenül paranoid az ügy, mindenestre elgondolkoztató. Újradefiniálhatjuk magunkat aszerint, hogy a nyilvánosság előtt mennyire akarunk láthatóak lenni, milyen közösségekhez akarunk és nem akarunk tartozni. S azzal is üzenünk, ha online láthatóak vagyunk és azzal is, ha nem.

Ha a téma hosszabb változatban is érdekli a Tisztelt Blogolvasót, magyar nyelven márciustól lesz elérhető itt: Replika, 76. 2011/3. szám.*

* Mert (még) létezik a szerzői jog, s (még) nincs minden online.

 

©Fehér Katalin PhD

Budapest, 2012. február 19.

 

Szólj hozzá!

Címkék: média én redesign identitás 2.0 me digitális üzenet

A messziről jött ember

2012.02.21. 16:29 RépaZsu

Tudtuk, hogy ez egy kicsit másmilyen nap lesz, mint a megszokottak. Emiatt sajnáltam is azt a két későbbi előadót, akik pont ma jöttek ki megnézni, hogy milyen is ez a képzés. Még mondtam is nekik az elején, hogy hááát, jöhettek volna máskor, hogy lássák általában milyen klassz az egész és hogyan épülnek fel a napok... ehhez képest köszönték szépen nagyon az élményt, láthatóan rettenetesen élvezték a délutánt.

 

Úgy kezdődött, hogy előbb értem oda és egy amerikai akcentussal beszélő középkorú, jó megjelenésű fickó odajött hozzám bemutatkozni és rögtön beszélgetni velem. A szokásos magyaros mentalitással udvariasan beszélgettem vele, miközben szentségeltem magamban, hogy nem fogom tudni befejezni azt az e-mailt, amit a kezdésig el akartam küldeni. Emiatt a közvetlenkedő amerikás magyar miatt.

 

Hát így találkoztam először Horváth Lacival. Aki egy fél óra múlva Laci lett, egy óra elteltével egy olyan kollega, aki ugyan nem kishazánkban, hanem kint élte át az internet születését -és emiatt nyilván más dolgokkal találkozott-, de mégis úgy éreztem, mintha a szomszéd irodaházban lett volna végig. Másfél óra múlva egy olyan tapasztalt és nyitott online szakemberré vált a szememben, akit még jobban szerettem volna megismerni, két óra múlva már legalább három olyan axióma-jellegű mondatát írtam fel a kicsi füzetembe, amit naponta elő kéne venni a munkaidő elején és ennek fényében dolgozni végig a napot (...és bejelöltem a facebookon). Két és fél óra múlva pedig a közös csoportfotózáson magától értetődő volt, hogy magunk közé hívtuk, legyen velünk a tablón.

 

Nem igazán tudom leírni, miről beszélt. Inspirált, kedvet hozott, megint dolgozni akartam rég megunt projekteken. Beszélt ugyanarról, amiről mi már korábban, csak máshonnan nézve. Mesélt hatalmas melléfogásokról és véletlennek tűnő, szerencsés egybeesésekről. Mesélt egy iparág születéséről, konkrét példákkal, vicces anekdótákkal vagy a szomorú valósággal. Átéltünk vele a nagyvilágból hozott nagyon hasonló online kommunikációs eseményeket, mint itthon – mégis valahogy más léptékkel.

 

Egyszóval lassan 20 év tapasztalatát adta át lelkesen, őszintén, viccesen és ironikusan. És még tartalmas is volt.

 

Hogy mit írtam fel?

 1. itt a bukás egy stigma, Amerikában pedig “badge of honour”, a legnagyobb elismerés

 2. a cloud a tegnap - a social a ma - a platform pedig a holnap

 3. execution is everything

 

+1: A siker feltétele, hogy megjelenj!

... pl itt a KürtAkadémia Networks képzésén :) ugye

 

1 komment

Címkék: online marketing csináld kürt akadémia

Kabátlopásba keveredtem

2012.01.17. 18:19 Bánki Tamás | DrLinkedin.hu

OK, akkor most a mindenki estéjét (2012. január 13, péntek) felborzoló kabátlopás ügyét elmesélem...

Röviden: Nem volt kabátlopás. :))


Hosszan: Megyek, venném fel a kabátom, hogy Radics Mátéval mehessünk haza. A sálam a helyén. De alatta egy másik kabát. Megborzongtam a hidegtől, ami kint vár majd… És el is szomorodtam, hogy a felségemtől nemrég kapott kabátomnak lába kélt.


Mint mérgezett egér rohangáltam a ruhatárban, ahol több hasonló kabát is van, de egyik sem az enyém... :(
Bent a teremben van egy olyasmi kabát, mint az enyém - hogy került ez ide, kérdem magamban -, de a zsebében nem a megfelelő kulcs. Ez Geyer Attila kabátja. Mondja Ő. (Hú de ciki, nyúlkálok más kabátjának a zsebében...)

Még mindig nincs meg a kabátom.

Sok-sok ismeretlen, furán öltözött ember. Bácsi hangú, szőrös karú szőke maca; fűszoknyás és száris lányok, lovagok és lovaginák...


Na, Máté mondja, írjunk SMS-t minden fiúnak, hátha véletlen felvette... 2 válasz jött. Végvári Imitől és Káli Gyuritól.
Káli Gyurinál volt egy megoldási javaslat, megkeresi azt a rendezvényszervező kolléganőjét, aki a helyszínt adta, és a szexi ápoló néni, rocker nagybácsival felszerelt rendezvény ügyeit intézi...


Addig Máté küld a lányoknak is egy üzenetet, mert hátha a srácok vezetnek, talán tudnak nekik is szólni; meg a networking is fontos, ugye?

Net works és jön is Gyuri kolléganője. Szól a főembernek...
Még pár perc és repül felénk egy angyal, akinél ott figyel a kabátom. Máté meg is örökítette ezt...
A sokkra felajánl egy italt, amit egy koccintással, az Angyalommal magamhoz is vettem.

És mindezt OKOStelefon nélkül nem is tudtuk volna megtenni... Így most először Máté már meg is közelíti az ingyenes havi 1000 elhasznált SMS-t.

2 komment

Címkék: networks kürt akadémia net works

Wikimarketing és geolokáció

2012.01.16. 14:31 ztar

Véget ért a” téli szünet”. Valószínűleg nem egyedül, alig vártam a januári első képzési napot.

Csalódni most sem kellett, nagyon izgalmas előadásokat hallottunk és nagyon sok új információval gazdagodtunk, ráadásul egyre inkább a gyakorlati irányba terelődtek az ismeretek.
 
A két előadó (mindenképpen szeretném elkerülni azt a látszatot, hogy csak azokról írok, akivel előadás előtt a teraszon együtt cigizünk, tehát következzen a teljes délután krónikája:
  

 

http://mediapedia.hu/soos-gergely  
Head of Creative and Social at Fastbridge Hungary
(Mediabrands)
 
 
Neo Interactive alapító-ügyvezető:

 

 


 

Az előadók tudásuk és többéves tapasztalatuk csak kis szeletét oszthatták meg az időkorlát miatt, ezért gondolom hasznosnak a fent megadott háttérinformációkat.
Csak címszavakban az elhangzottakról:
1.Wikimarketing (Soós Gergely)
 
A Wikipédiát és klónjait eddig is használtuk, de főleg statikus információszerzésre. Gergő logikusan bemutatta - látogatottsági adatok és tartalomfogyasztási szokások elemzését is megosztva velünk - hogyan lehet ennek a szegmensnek a népszerűségét kiaknázni a hirdetők, ha nem is direktben, mert a Wikipédia felületein hirdetések nem helyezhetőek el.
 
Készíthetünk pl. saját wiki-t az alábbi hozzáadott értékekkel:
 • Felhasználóbarátabb felület (Wikipédiánál)
 • PR, márkázási és reklámozási lehetőségek
 • Linképítésre (SEO) használható
 • Szakmai moderáció
 • Körülhatárolt (niche) tematika köré épül, lehetőség long-tail tartalmakra
 • Tudunk jó tartalommal forgalmat generálni („vadiúj” szlogen: „Content is KING”J)
 
Miért is jó ez a hirdetőnek?
 • A keresőből becsatornázott forgalom továbbterelése a hirdető oldalára.
 • A konkurensekre történő keresés lefölözése.
 • Hiteles, hozzáértő márka felépítése.
 • A hirdető saját weboldalának Google helyezése is folyamatosan javul.
A név maga a hawaii wiki wiki kifejezésből ered, ami „fürgét” vagy „nagyon gyorsat” jelent. A Honolulu Repülőtéren a terminálok közötti járatokat nevezik Wiki Wiki Busnak, azt szándékozván jelezni, hogy e járatok gyorsan közlekednek. Szálljunk fel rá minél előbb, minél többen.J
2.Geolokáció (Koronics Krisztián)
Ez a cím még az előzőnél is durvábban hangzott, no lássuk mit takarJ
Nagyon izgalmas volt a téma, sajnos a blog műfajánál fogva nem igazán támogatja a vizuális megjelenítést, de megpróbálom írásban „láttatni”, amit képben itt nem lehet megjeleníteni.
 
A geolokáció definíciója: egy tárgy valóságban való földrajzi pozíciójának beazonosítása.
 
Kicsit bővebben: A mobiltechnológiák fejlődése nyomán ma már nem csak az internetet, de vele együtt a GPS-t is zsebünkben hordjuk. A geolokáció pontos meghatározásának lehetősége a közösségi szolgáltatások területén is új irányokat és új üzleti modelleket nyitott.
Mindez komolyabb innováció nélkül mégsem lenne elegendő ahhoz, hogy a geolokációt komoly lehetőségeket rejtő, új netes irányzatként értékeljük. Ehhez még szükség volt egy működőképes - vagy legalábbis, komoly reményekkel kecsegtető - üzleti modellre, amely természetesen mi másra épülhetne, mint a social networkingre.
 
Krisztián rámutatott néhány alapvetésre:
·        A hely határozza meg viselkedésemet
·        Azonosíthatóak akarunk lenni
·        Egy kis történelem (Az I. világháború lövészárkától a 2001-es WTC merényletig)
·        De miért érdekes mindez?
 
A jövő:
·        Geosocial networking
·        Akkor hova is csekkoljunk? (Zavarba ejtő a választás sokasága)
·        És a krém...mi más, mint a foursquare
·        ...és ne felejts el becsekkolni! :)
3.Gyakorlat (by Végvári Imi):
„Van egy éttermed. Meghirdettél egy olyan akciót, ami egy hétig tart - és a lényege, hogy az a vendéged, aki menüt fogyaszt ebédre és becsekkol Foursquare-en hozzád, kap egy ingyen menüt is, ha partnerrel érkezett az éttermedbe. Az akció első napján, 12.00-kor tele van az étterem. Ráadásul kint, a decemberi hidegben óriási sor kígyózik kint. Az éttermed Foursquare és Facebook oldalán elkezdenek megjelenni a negatív kommentek. Mi az az első három dolog amit teszel? Írd be itt kommentben!”
Erre rövid időn belül 27 komment érkezett, szívem szerint idézném mindegyiket, de hely- hiány miatt ezt most kihagyom, itt olvashatóak (bár ez zárt csoportL):


 

 

 

 


  

Szólj hozzá!

Akárhonnan nézzük-ACTIVE VISION BUSINESS-Milyen a jó informatikus?

2011.12.29. 08:44 ztar

 

Ezek a címszavak, de a lényeg nem csak ebben van. A Kürt Akadémia Online-Networks december 16-i előadása kicsit zökkenve indult. Forgalmi dugók miatt pár perccel később kezdtünk, hogy lehetőleg mindenkit meg tudjunk várni. A napirendet nem ismertük pontosan, kimentünk egy „uccsó” cigire, amihez csatlakozott hozzánk csoporttársunk Anton Kovach. Elárulta, hogy ő lesz az első előadó, s kicsit feszengve hozzátette, hogy ő nem egy profi előadó, ezért kérte, hogy interaktivitásunkkal segítsük a prezi sikerét. Ezt meg is ígértük Rákóczi Feri barátommal, aztán menetközben kiderült, hogy erre abszolút semmi szükség nincs. Eddig se „amatőr” előadókkal volt szerencsénk találkozni, de Anton stílusa, mondanivalója, összeszedett, informatív előadása ugyanolyan profi volt, mint bármelyik eddigi. Túl a mesébe illő (legkisebb királyfi szerencsepróbálása) személyes karriertörténetén, - szívem szerint főleg erről írnék, de akkor nem marad hely másra,- ezért a hivatkozás itt:
 
Feltétlenül olvassátok el Kovach Anton mintaértékű „ars poetica”-ját:
a kapcsolódó sajtóanyagokkal együtt:
 
Nem tudom megállni, hogy ne idézzek a kapcsolódó cikkből:
 
„Kovach Anton élete filmre kívánkozik. Az Active Vision tulajdonos-ügyvezetője ugyan magyar származású, de tizenhét éves koráig nem beszélt magyarul. Művészeti pályáról álmodott, de végül a Budapesti Műszaki Egyetemen kötött ki, ahol elsőévesen megnyerte a TDK-t. De nem lett szobatudós, már az egyetemi évek alatt szoftverfejlesztő vállalkozást működtetett. Közben megálmodott egy olyan webes keretrendszert, amellyel referencia nélkül meghódította a legnagyobb magyar vállalatokat.”
 
Amiről pedig Anton előadásában szó volt:
 • Milyen a jó informatikus?
 • ABC módszertan, ami (többek között) arra is jó, hogy prognosztizáld, mikor fog felmondani a munkatársad. Ráadásul ezt a mátrixot az ügyféllel is megosztják.
 • Modellezés gyakorlatias nézőpontból, minden szempont figyelembevételével.
 • Modellezési gyakorlat, hogy értsd is miről beszélek.
 • Következtés: akárhonnan nézzük, minden szempont egyszerre IGAZ.
 • És még volt sluszpoén: klasszikus projekt szemlélet.
 • Következtetés: A folyamatos változáskövetés merev rendszereknél óriási költség!!!
 • A rugalmas (agilis) megközelítés az egyetlen járható út.
 
Megtudhattuk a jó kapcsolat titkait is, üzleti felhasználó és az informatikus között, aminek fő jellemzői:
 • Tudatosság
 • Odafigyelés
 • Kedveskedés
 • Meglepetés
 • Közös programok
 • Kommunikáció
 
Az eredmények és a tények (idézet a honlapról):
 
„[2011. október] A leggyorsabban növekvő magyar technológiai vállalatként került fel az Active Vision az idei Deloitte „Fast 50” lista 19. helyére, öt év alatt elért 761 százalékos bővülésével. Az idén már tizenkettedik alkalommal meghirdetett, a leggyorsabban növekvő közép- és kelet-európai technológiai vállalatokat összegyűjtő Deloitte Fast 50 listára idén 6 hazai cég került fel. 
 
Ahhoz, hogy egy társaság felkerülhessen az összesített Fast 50 ranglistára, számos feltételnek meg kell felelnie. 2006 és 2010 között minden évben legalább 50 000 eurós éves árbevételt kellett produkálnia, székhelyének valamely közép-európai országban kell lennie, saját fejlesztésű technológiát kell alkalmaznia, vagy jelentős összegeket kell költenie kutatás-fejlesztési tevékenységre, továbbá tulajdonosi szerkezetében nem szerepelhetnek stratégiai jelentőségű vállalatok többségi tulajdonban lévő leányvállalatai.
 
Kovach Anton, az Active Vision alapító-tulajdonosa az eredmény kapcsán kiemelte: rendkívül büszke arra, hogy a tavalyi 3. helyezés után az Active Vision idén ismét tovább tudta javítani a helyezését, és a leggyorsabban növekvő hazai IT vállalatként került ismét a rangos listára.”

Zárszóként: Úgy gondolom, mi pedig méltán lehetünk büszkék Antonra és csapatára.

Szólj hozzá!

LinkedIn-re magyar

2011.12.19. 15:34 Bánki Tamás | DrLinkedin.hu

2011. november 25. lehet, hogy másnak nem volt egy kiemelkedő nap, de nekem, aki életében először beszélt oktató céllal 30+ embernek, nekem nagy nap volt. A világ leghasznosabb közösségi oldaláról beszéltem. Ami egyben a világ legnagyobb üzleti közösségi oldala is. A LinkedIn-nek (www.LinkedIn.com) saját bevallása szerint is 135+ millió tagja van. Tapasztalatom szerint 145+ millió ez a szám. Ahol a magyar közösség heti 1000 fővel növekszik.

Az előadás után kikértem a hallgatóim véleményét. Rákóczi Ferenc volt az, aki még két levelet is küldött nekem.

Feri ezeket (is) írta nekem:

Szumma: a többség igényét nagyon jól kielégítetted, ezért is kaptál sok kérdést és jó értékelést, de néhány delikvens, mint én is, próbál okoskodni, hogy mit lehetett volna még, milyen arányban. 

És az egyik okos kritikájára így válaszoltam:

Feri: a felület egyes funkcióiból kevesebb is elég lett volna. 
Én: nagyon felületesen mondtam csak el az egy-egy funkciót és tényleg a többség volt a cél.

Nekem Hámori Zsuzsi véleménye is nagyon fontos lenne, mert ő látta az előadásom 2 korábbi formáját is. Ugyanakkor feleségem, fő mentorom, kritikusom és segítőm tudja, hogy milyen komoly tisztulási folyamat ment végbe a kezdeti irtó mély, részletekbe merülő 2 × 3,5 órás előadásom helyett hogy lett ilyen általános, áttekintő ez a bő egy óra.

Ahogy a LinkedIn-nel egyre többet foglalkozom, úgy tűnik egyre kaotikusabbnak a Facebook. A LinkedIn logikus, áttekinthető, szellős és igen sok módon használható. Célja, hogy a LinkedIn felhasználói a saját márkájukat építsék, erősítsék. Azaz komoly, sikeres, értékes embert kerekítsenek magukból és ennek köszönhetően jó és jobb üzleti lehetőségeket alakítsanak maguknak. Azaz a LinkedIn egyik célja, hogy meg lehessen felhasználóit gyorsan, könnyen találni. A másik fő célját épp csak érintettem.

A LinkedIn korosztálya egy letisztultabb, áttekinthetőbb felületen érzi magát jól. A LinkedIn-en vannak menük, azokon belül vannak további lehetőségek. És természetesen vannak trükkök, amikkel jobban ki lehet használni ezt a hatalmas üzleti közösséget. Lehet, hogy nem ez a Web 2.0 csúcsa, de én értem. És ha én értem, más is meg tudja érteni, általam, azaz a LinkedIn-Kepzes.hu által.

Szólj hozzá!

Címkék: linkedin linkedin kepzes.hu kürt akadémia net works

Megosztók

2011.12.09. 10:54 ztar

 

„A blog egy olyan periodikusan újabb bejegyzésekkel bővülő weboldal, amely ezek sorozatából áll, függetlenül attól, hogy mi az oldal témája, formája és hogy nyilvánosan elérhető-e. A bejegyzések leggyakrabban – de nem szükségszerűen – fordított időrendi sorrendben vannak. A blogok többsége nyilvános weblapként működik bármely internethasználó által elérhetően. Az eredeti „weblog” kifejezés a „web” és „log” (napló) szavak összetételéből keletkezett, ebből rövidült a mára bevetté vált blog avagy "binarylog" alak.”
Wikipédia, a szabad enciklopédia
 
Ezt a definíciót igazából nem az olvasóknak szánom, hanem magamnak, mentségemre a mostani sorok az első önálló blogbejegyzésem.
Eddig abszolút téveszméim voltak erről a műfajról és csak elrettentő példákkal találkoztam. Igazán profi blogokkal csak mostanában volt szerencsém találkozni, mióta a  Kürt Akadémia NET-WORKS képzésén részt veszek néző-hallgató és álmélkodóként. Mindenkinek kötelező olvasmányként ajánlom BerényiKonrád: http://onlinemarketing.blog.hu/2011/11/28/ki_tudja_hol_all_meg_3 blogját.
(Remélem korrekt lesz a hivatkozás és főleg működik is J)
A fő téma igazából az említett szellemi műhely legutóbbi –frenetikus- témaválasztása, az online média kép-video és stream megosztó technológiák státusza és nem elhanyagolható üzleti lehetőségei.
Zavarban lennék, ha rangsorolnom kellene az előadók profizmusát és felkészültségét. Mindegyik eddigi szakember egy-egy egyéniség (ikon?), abszolút nyitott, nem mentes az irónia, sőt az önirónia műfajától sem. Továbbmegyek, az is fantasztikus potenciális lehetőség emberi-szakmai kapcsolatépítés szempontjából, hogy ilyen hallgatótársakkal hozott össze a sors, hogy minden péntek délután itt lehetek.
Akkor most térjünk a tárgyra:
A legutóbbi pénteki napon teljesen eltérő habitusú emberek adtak elő, de a közös pont a „vérprofizmus” volt:
 • Lakner Bertold, Neo-interactive,
 • Miskolczy Csaba, Szilicíum-völgyi szakértő,
 • Schwarz Gábor, Ustream.TV.
 
Bertold végigvezetett minket a fényképezés múltján: analóg technika, a fényképezés jelenén: digitális technika, és a képmegosztás eszközein: Flickr vs Facebook, Flickr mint üzleti eszköz. Megtudtuk, hogy lehet a leghatékonyabban képet keresni az interneten, és a „Megtaláltam! Használhatom?” kérdéssorozaton. A visszafogott előadói stílus ellenére, vagy talán pont ezért sok értékes információval lettünk gazdagabbak. KöszönjükJ
 
Csabára emlékeztem korábbi pályafutásáról. Ő korábban is IS-guruként volt ismert. Ez itt akár lehet a „reklám” helye is. Nagyon jó előadást tartott, mint adatbányászat-guru, közös barátunk Haraszti Miklós http://www.dmslabor.hu/Default.aspx konferenciáin. Ma abszolút új arcát mutatta meg, mint Szilícium-völgyi szakértő. A nyílt napi beharangozás óta vártam a pontos definícióra, ezt most meg is kaptuk. Ami szintén példaértékű, hogy az ilyen szakemberek viszik előre valahol a világot, azaz nem minden vállalkozás lesz abszolút sikeres, vagy profitábilis, amiből a megújulás és az újrakezdés a legfőbb tanulság, nem pedig az, hogy ebben a környezetben nem lehet dolgozni és vagy feladjuk, vagy a külső okokra mutogatva kiszállunk az egészből (esetleg elmegyünk politikusnak megfelelő kapcsolatrendszer birtokábanJ (L)).
Figyelemre méltó a szakmai előmenetele, itt a terjedelmi korlátok helyett megadnám inkább a hivatkozást: http://mediapedia.hu/miskolczy-csaba
 
A záró előadó Schwarz Gábor, volt a Ustream.TV-től. Szívem szerint róla írnám a legtöbbet. Hatalmas arc nem pejoratív értelemben. J Egyrészt az Ustream.TV nézettségi és kapitalizációs adatai megdöbbentőek. Sajnos csak emlékezetből: az Ustream.TV nézőszáma 250 M néző, a kapitalizáció kb. 200 M$. Nehezen tudnám a lényeget leírni tőle és belőle, ezért meg persze kényelmesebbnek is tűnik, adnék pár hivatkozást. De hát Networks vagyunk nem? J:
 
Mindenkit óva intenék, hogy ne nézze meg kényelemből a fenti hivatkozásokat, igen meghatározó információkról és akár saját életében hasznosítható ötletekről maradhat le.
 
Összefoglalásul:
 
Változik a világ iszonyatos tempóban. Korábban az volt a modell egy-egy klasszikus iskolában, vagy munkahelyen, hogy leginkább az idősebb tanároktól/kollégáktól lehetett tanulni, életkor, tapasztalat okán. Mára ez megfordulni látszik. Olyan folyamatok zajlanak, - leginkább persze a nem hagyományos iparágakban, mint informatika, média, reklám, marketing, stb.- ahol a trend megfordulni látszik. Leginkább a fiataloktól kell (szándékosan bold) tanulni az egy generációval feljebb lévőknek. Ez nem is olyan nehéz, ha a saját gyerekeim generációját nemcsak elfogadni, hanem akár szeretni is tudom. Mert miért is ne?
Jelmondat Végvári Imitől (a tanfolyam vezetőjétől): „Content is King” J

Szólj hozzá!

Mire jó a Twitter?

2011.12.09. 10:27 Boribaba

 Berényi Konrád előadása a Net-Works képzésben

Őszintén fogalmam se volt róla eddig, hogy mire jó a Twitter. Csak annyit tudtam, hogy egy felület, ahol 140 karakterben mindenki megoszthatja a gondolatait azokkal, akik erre kíváncsiak.

De kiknek a bejegyzéseit láthatjuk, és kik láthatják a mieinket? Berényi Konrád szavaival: „A Facebookon azokat követjük, akik az osztálytársaink voltak, a Twitteren pedig azokat, akiket szerettük volna, ha az osztálytársaink lennének.” Tehát bárkit követhetünk, akár magát SP-t is, akit több ezer tinilány követ, annak reményében, hogy hátha visszajelöli őket. Van választék, hiszen ma már világszerte több mint 200 millióan twittereznek.

Nálunk mégse lett a Twitter olyan népszerű, mert vele egy időben tört be a Facebook, és rögtön elszippantotta a közönséget. Akik manapság Magyarországon twittereznek, azok leginkább a bloggerek, akik amúgy is egész nap a gép előtt ülnek.

Ha elkezdünk twitterezni először sok embert kell elkezdenünk követni, ha szerencsénk van páran vissza fognak jelölni, és így követőket szerzünk magunknak. Amikor ez a folyamat az elején van, akkor igenis 1-2 követővel, - vagy akár anélkül is, - folyamatosan bejegyzéseket (tweet-eket) kell írnunk, hátha valaki felfigyel ránk és elkezd követni. Ha tartalmasak a bejegyzések, vagy a témájuk egyedi, akkor erre van is esély. A legfontosabb, hogy legyünk érdekesek, rendszeresen írjunk, és 140 karakterbe férjen bele a mondanivalónk mindig. Könnyű mondani…

 Ha van 100 követőnk – amit nem is olyan könnyű elérni figyelembe véve, hogy idehaza mindössze húszezer aktív felhasználó van – akkor már jó eredményeket érhetünk el egy üzenet közvetítésével. Ugyanis a követőink továbbküldhetik (retweet) a bejegyzésünket, ami 100 ember esetén akár tízezer emberhez is eljuthat. Így működik a vírushatás.

Ugyanakkor követelmény a Twitternél, hogy aktuálisak legyünk. Egy 3 órás hír, már nem hír a Twitteren.

 Mi, online marketinggel foglalkozók leginkább arra tudjuk használni a Twittert, hogy követjük az online marketinges szakembereket, például Berényi Konrádot ( http://twitter.com/#!/b_konrad )és ötleteket meríthetünk az írásaikból. Másik lehetőség, hogy a márkánk célcsoportját követjük pár véleményvezért kiválasztva, és így megfigyelhetjük az aktuális trendeket a fogyasztóink között.

Ugyanakkor, ami a leginkább érdekelt engem, hogy hol van a pénz, az üzleti lehetőség a Twitterben, az nem derült ki, ezen még a Twitter tulajdonosai is gondolkoznak… Ismét Konrádot idézve: „A Twitter egy túlkoros start-up, de jól áll neki!”

Hát addig is mindenki döntse el, hogy mennyi ideje és energiája marad a kötelező Facebook-aktivitás mellett a Twitterre és, ha úgy érzi, vágjon bele…

Szólj hozzá!

Bevezetés

2011.12.09. 10:15 Boribaba

Ez a blog a Kürt Akadémia NET-WORKS képzéséhez kapcsolódik, a képzésen tartott előadásokról, témákról ad egy képet a résztvevők szemén keresztül.

És akkor lássuk, hogy miről is tanulunk mi itt. Jöjjön a bemutatkozás:

"Miért pont a NET-WORKS nevet választottuk?

Abban hiszünk, hogy egy hálózati szerveződésű területet csak hasonló módon felépülő képzés útján lehet eredményesen bemutatni. Közel negyven előadónk ezt a szakmai hálózatot hozza el résztvevőink számára – így a NETWORK, mint kulcsszó kifejezetten jó választásnak tűnt.

Abban hiszünk, hogy ez a képzés igazán jó befektetés résztvevőink számára, hiszen munkájukban hasznosítva megszerzett ismereteiket és kapcsolataikat, a tanfolyam díja gyakorlatilag az első online kommunikációs projekten megtérül majd. Ezért választottuk szét kötőjellel a NET-WORK szót, hogy kihangsúlyozzuk a képzés munka-jellegét.

Előadóink felkészülését intenzíven segíteni fogjuk – és az első fontos irányelv amit feléjük elvárásként kommunikálunk, az, hogy koncentráljanak a nettó tartalomra, azaz minden egyéb sallang nélkül csak azt hozzák el magukkal előadásukra ami a résztvevők szempontjából releváns – azaz ami őket az üzleti célú felhasználásban segítheti.

Végezetül egy “S” betűvel toldottuk meg a nevet, mert hiszünk benne, hogy koncepciónk résztvevőink számára hasznot hajt majd, azaz egyszerűen: működik.

Végzett hallgatóink Online kommunikációs szakértő tanúsítványt kapnak."

Idáig tartott a képzés hivatalos bemutatása, innentől mi vesszük át a szót. A tanfolyam lényege, hogy mindent kipróbáljunk gyakorlatban is, és most pont a blogoláson van a sor. Azért indítottuk ezt a blogot, hogy mi "diákok" kipróbálhassuk magunkat bloggerként is.

Reméljük, hogy Neketek legalább annyira szórakoztató és érdekes lesz a bejegyzéseket olvasni, mint nekünk írni! :)

 

1 komment